Önümüzdeki pazar günü yerel yöneticilerimizi seçmek için sandık başına gideceğiz.
Adayların günlerdir devam eden seçim kampanyalarında; binlerce afiş, el ilanı, bayrak, araç giydirme vb. reklamlara büyük masraflar yaparak kentleri baştan aşağı donattıkları dikkatlerden kaçmıyor.
Bilgi ve internet çağında, sosyal medyanın güçlü olduğu bir zamanda bu kadar masrafa gerek var mıydı? Diye sormadan edemiyor insan.
Çünkü emeklinin, öğrencinin bu kadar zor koşullar altında geçim sıkıntısı yaşarken birkaç gün sonra çöpe giden paralara içimiz acıyor.
1 Nisan sabahı kimi aday sevinecek kimisi ise yaptığı milyonluk harcamalarının karşılığını alamayarak hayal kırıklığını yaşayacak.
Kim kazanırsa kazansın demokrasimizin gereği olan sandıktan çıkacak seçmen iradesine hepimiz saygı duymak zorundayız.
Tam burada şunu da söylemek gerekir ki ülkemizde hiçbir seçim süreci adil olmuyor! Güçlü ve elinde imkânları olanların sesinin çok çıktığı seçim dönemlerine şahit oluyoruz. Son zamanlarda internet, sosyal medya, youtbe gibi araçların devreye girmesi bu adaletsizliği bir nebze de olsa kaldırdı.
Siz bu yazımı okuduğunuzda yerel seçimlere tam dört gün var. İmkanı ve ekonomik gücü olan adaylar seçmeni etkilemek için son dakikaya kadar mücadele edecek.
Özellikle son günlerde kararsız seçmenin oyunu almak için manipülasyon, algı oluşturmak üzere seçim anketleri gelir gündeme.
İçinizden “Hangi parti yada aday daha çok para verirse onun ismi/partisi ankette birinci çıkar!” diye bir cümle kurduğunuzu düşünüyorum.
Bunda haksız da değilsiniz.
Ülkemizde son yıllarda bu işi yapan birçok firmanın sicili bozuk olsa da içlerinde işini objektif, düzgün yapanlarda yok değil.
İşte “Konsensüs Araştırma Danışmanlık” şirketi bunlardan bir tanesi bize göre.
Şirketin yaptığı çalışmaları incelediğimizde güvenirliliği, seçim sonuçlarına yönelik tahmin oranları tutarlı.
Bütün ileri demokrasilerde olduğu gibi, bilimsel ve etik kurallar çerçevesinde gerçekleştirilen olası bir seçimin sonucunu tahmin etmek çok az yanılma payıyla mümkün.
Bu şirketin mazisine baktığımızda bunu başardığını söyleyebiliriz.
Çünkü Seçim Araştırmalarında Türkiye’nin en deneyimli araştırmacılarıyla çalışıyorlar.
Tam bu noktada Konsensüs’ün dikkatimizi çeken bir anketi gözümüze çarptı.
Seçimde hangi adayın kazanacağından daha çok “Nasıl bir Aday Seçmeliyiz?” sorusuna cevap niteliğinde olan ve 81 ilde yapılan araştırma sonuçlarını paylaştı.
Dikkatle inceledim.
Öyle ya neticede bir adaya oy vereceğiz ama “nasıl bir aday profili” seçmeliyiz ya da genel özellikleri neler olmalı? Diye düşünüyor seçmenler!
Dolayısıyla yerel yönetici tercihinde bir fikir vermesi açısından anket sonuçlarını bu hafta köşemize alalım istedik.
Buna göre adayın;
Dürüst olması %34
Hukukun gücüne inanması %27
Çalışkan olması %27
Halkın içinde olması %23
Halkın içinde olması %17
Güvenilir olması %17
Kendisine oy vermeyenlere de iyi davranması %14
Vatandaşın yanında olduğunu hissettirmesi %14
İş bitirici olması %12
Atatürkçü olması %12
Milliyetçi olması %11
Kendi siyasi partisinin fikirleri dışındaki fikirlere de açık olması %11
Dini vecibelerini yerine getiriyor olması %11
Bu şekilde devam ediyordu anket.
Türkiye 18 yaş üstü nüfusu temsil etme yeteneğine sahip toplam 2.000 kişi ile telefon anketi yöntemi uygulanarak 81 ilde gerçekleştirilen bu anketi incelediğimizde:
Seçmen, yerel seçimde ilk önce adayın dürüst olmasını istiyor. Yemeyecek, kamu malını yedirmeyecek bir adayı başkan olarak görmek istiyor.
Adil olmasını, herkese eşit davranması gerektiğini, başkan seçilince hiç kimseye partizanlık yapmamasını, parti rozetini çıkarmasını ve çalışkan olmasını önceliyor.
Başka ne diyelim seçimler; şehrimize, ilçemize, ülkemize hayırlı olsun.