Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Tarihi Kilise Restorasyon Bekliyor

ŞİRAN 25.04.2023 - 10:02, Güncelleme: 25.04.2023 - 10:02 3951+ kez okundu.
 

Tarihi Kilise Restorasyon Bekliyor

Gümüşhane’nin Şiran ilçesi Erenkaya mahallesinde bulunan tarihi kilisesinin çatı kaplama taşlarında çatlak ve yıkıklar oluştuğu, sütun ile duvarların alt kısımlarında oluşan sıva dökülmeleri nedeni ile restorasyon bekliyor.
Gümüşhane’nin Şiran ilçesi Erenkaya mahallesinde bulunan tarihi kilisesinin çatı kaplama taşlarında çatlak ve yıkıklar oluştuğu, sütun ile duvarların alt kısımlarında oluşan sıva dökülmeleri nedeni ile restorasyon bekliyor. Çatı kaplama taşlarında çatlak, yıkılmalar ve kırıklar oluşan kilisenin sütun ve duvarlarının alt kısımlarında ise sıva dökülmeleri meydana gelmiş bulunmaktadır. Bakımsızlıktan çatı kısmı otlar ile kaplanan kilisenin saçak silmelerinde de aşınma, kırılma ve çatlak oluştu. Yıkılma tehlikesi bulunan tarihi kiliseyle ilgili restorasyon çalışmasının ise henüz yapılmadı. Kilisenin tarihi ve mimari yapısıyla önemli kültür mirası olduğunu belirten vatandaşlar, "Bir dönem samanlık ve hayvan barınağı olarak kullanılan kilisenin restore edilerek, turizme kazandırılması, en büyük arzumuz. Şu an dönemi yansıtan freskler, duvarlarda izini koruyor. bakımsızlık ve ilgisizlikten her an yıkılma tehlikesi yaşıyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinin konuya ilgi göstermesini bekliyoruz. Mahallemizde bulunan bu kilise, yerli ve yabancı tarih severlerin görmesi gereken yerlerden birisi. Umarız kilise yok olmadan restore edilir" diye konuştular. Uluşiran Kilisesi; Yığma yapım sistemi ile inşa edilen yapıda malzeme olarak moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Beşik çatısı taş malzeme ile kaplıdır. Doğu cephesinde bulunan apsisler günümüze ulaşamamış olup, kalan izlerinden üç apsisli olduğu anlaşılmaktadır. Kiliseye giriş, batı cephesinde yer alan kemerli açıklıktan sağlanmaktadır. Kapının her iki yanında sütunçeler bulunmaktadır. Kapı tek kanatlı olup ahşap malzemelidir. Kuzey cephesi sağır olan yapının her cephesinde ikişer adet tonozlu pencere boşluğu bulunmaktadır. Giriş üzerinde bir adet mazgal pencere bulunmaktadır. İç mekân dört sütunla üç nefe ayrılmıştır. Orta nef yan neflerden daha geniştir. Sütunlar arası kemerle geçilmiştir. Naos kısmının ortası kubbelidir.
Gümüşhane’nin Şiran ilçesi Erenkaya mahallesinde bulunan tarihi kilisesinin çatı kaplama taşlarında çatlak ve yıkıklar oluştuğu, sütun ile duvarların alt kısımlarında oluşan sıva dökülmeleri nedeni ile restorasyon bekliyor.

Gümüşhane’nin Şiran ilçesi Erenkaya mahallesinde bulunan tarihi kilisesinin çatı kaplama taşlarında çatlak ve yıkıklar oluştuğu, sütun ile duvarların alt kısımlarında oluşan sıva dökülmeleri nedeni ile restorasyon bekliyor.

Çatı kaplama taşlarında çatlak, yıkılmalar ve kırıklar oluşan kilisenin sütun ve duvarlarının alt kısımlarında ise sıva dökülmeleri meydana gelmiş bulunmaktadır. Bakımsızlıktan çatı kısmı otlar ile kaplanan kilisenin saçak silmelerinde de aşınma, kırılma ve çatlak oluştu.

Yıkılma tehlikesi bulunan tarihi kiliseyle ilgili restorasyon çalışmasının ise henüz yapılmadı. Kilisenin tarihi ve mimari yapısıyla önemli kültür mirası olduğunu belirten vatandaşlar, "Bir dönem samanlık ve hayvan barınağı olarak kullanılan kilisenin restore edilerek, turizme kazandırılması, en büyük arzumuz. Şu an dönemi yansıtan freskler, duvarlarda izini koruyor. bakımsızlık ve ilgisizlikten her an yıkılma tehlikesi yaşıyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerinin konuya ilgi göstermesini bekliyoruz. Mahallemizde bulunan bu kilise, yerli ve yabancı tarih severlerin görmesi gereken yerlerden birisi. Umarız kilise yok olmadan restore edilir" diye konuştular.

Ulu şiran Kilisesi; Yığma yapım sistemi ile inşa edilen yapıda malzeme olarak moloz taş ve kesme taş kullanılmıştır. Beşik çatısı taş malzeme ile kaplıdır. Doğu cephesinde bulunan apsisler günümüze ulaşamamış olup, kalan izlerinden üç apsisli olduğu anlaşılmaktadır. Kiliseye giriş, batı cephesinde yer alan kemerli açıklıktan sağlanmaktadır. Kapının her iki yanında sütunçeler bulunmaktadır. Kapı tek kanatlı olup ahşap malzemelidir. Kuzey cephesi sağır olan yapının her cephesinde ikişer adet tonozlu pencere boşluğu bulunmaktadır. Giriş üzerinde bir adet mazgal pencere bulunmaktadır. İç mekân dört sütunla üç nefe ayrılmıştır. Orta nef yan neflerden daha geniştir. Sütunlar arası kemerle geçilmiştir. Naos kısmının ortası kubbelidir.

Gümüşhane HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve siranhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.