Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Mera Genelgesi yayımlandı

GÜMÜŞHANE 05.05.2023 - 09:38, Güncelleme: 05.05.2023 - 09:38 4509+ kez okundu.
 

Mera Genelgesi yayımlandı

Doğu Karadeniz’in en fazla yayla sayısına sahip şehirlerinden birisi olan Gümüşhane’de Valilik yayımladığı mera genelgesiyle meralardaki otlatma mevsimini 15 Mayıs-31 Ekim tarihleri arasında belirledi.
Doğu Karadeniz’in en fazla yayla sayısına sahip şehirlerinden birisi olan Gümüşhane’de Valilik yayımladığı mera genelgesiyle meralardaki otlatma mevsimini 15 Mayıs-31 Ekim tarihleri arasında belirledi. Konuyla ilgili yayımlanan Valilik Genel Emrine göre 2023 yılı otlatma mevsiminde Gümüşhane’de mera tespit, tahdit ve tescil işlemlerinin tamamlandığı, köylerde ihtiyaç fazlası olduğu tespit edilen mera yaylak alanlarının öncelikle il içinde ihtiyacı bulunan sürü sahiplerine olmak üzere il dışından gelen göçer hayvan sürü sahiplerine kiralanacağı duyuruldu. Açıklamada Kelkit ilçesinin Gümüşhane’nin en fazla hayvan varlığına sahip ilçesi olduğu ifade edilerek, “Bu ilçemizin sınırları içerisinde bulunan mera/yaylak alanları ilçenin hayvan varlığının ihtiyacını karşılayamamakta, bu nedenle 2023 yılında il dışından gelmek isteyen hayvan sahiplerine kiraya verilmeyecektir. İl içinden gelen talepler ise İl Mera Komisyonu tarafından değerlendirilecektir. Mera yaylak alanlarında kiralama yapılacak köyler İl Mera Komisyonu tarafından belirlenecektir. 2023 yılında otlatma mevsiminde mera/yaylak kiralama işlemlerinde kullanılmak üzere, asgari otlatma bedeli; Mera Yönetmeliği'nin 7. maddesi gereği (11.01.2011 tarih ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 344. maddesinde yer alan hükümler çerçevesinde) kira artışı göz önünde bulundurularak küçükbaş hayvan başına 30,00 TL, büyükbaş hayvan başına 300,00 TL olarak belirlenmiştir” denildi. Gümüşhane genelindeki mera ve yaylaklarda yapılaşma ve çit çevirme gibi tecavüzler ile izinsiz otlatma yapanların tespiti için Valilik veya Kaymakamlık oluru ile il merkezinde ve ilçelerde "Mera/Yaylaklarda Kaçak Yapılaşma ve İzinsiz Otlatma Tespit Ekibi" kurulacağı ifade edilen Genel Emirde otlatma hakkı olmadığı halde otlatma yapmak, mera yaylak ve kışlak arazisini sürmek suretiyle tahrip edenler ve izinsiz inşaat yapmak suretiyle işgalde bulunanların görevlendirilen teknik ekiplerce ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personellerince tespit edileceği, mera ve yaylakların hiçbir şekilde belediye başkanları, köy muhtarları ve diğer şahıslar tarafından kiraya verilmeyeceği vurgulandı.  
Doğu Karadeniz’in en fazla yayla sayısına sahip şehirlerinden birisi olan Gümüşhane’de Valilik yayımladığı mera genelgesiyle meralardaki otlatma mevsimini 15 Mayıs-31 Ekim tarihleri arasında belirledi.

Doğu Karadeniz’in en fazla yayla sayısına sahip şehirlerinden birisi olan Gümüşhane’de Valilik yayımladığı mera genelgesiyle meralardaki otlatma mevsimini 15 Mayıs-31 Ekim tarihleri arasında belirledi.

Konuyla ilgili yayımlanan Valilik Genel Emrine göre 2023 yılı otlatma mevsiminde Gümüşhane’de mera tespit, tahdit ve tescil işlemlerinin tamamlandığı, köylerde ihtiyaç fazlası olduğu tespit edilen mera yaylak alanlarının öncelikle il içinde ihtiyacı bulunan sürü sahiplerine olmak üzere il dışından gelen göçer hayvan sürü sahiplerine kiralanacağı duyuruldu.

Açıklamada Kelkit ilçesinin Gümüşhane’nin en fazla hayvan varlığına sahip ilçesi olduğu ifade edilerek, “Bu ilçemizin sınırları içerisinde bulunan mera/yaylak alanları ilçenin hayvan varlığının ihtiyacını karşılayamamakta, bu nedenle 2023 yılında il dışından gelmek isteyen hayvan sahiplerine kiraya verilmeyecektir. İl içinden gelen talepler ise İl Mera Komisyonu tarafından değerlendirilecektir. Mera yaylak alanlarında kiralama yapılacak köyler İl Mera Komisyonu tarafından belirlenecektir. 2023 yılında otlatma mevsiminde mera/yaylak kiralama işlemlerinde kullanılmak üzere, asgari otlatma bedeli; Mera Yönetmeliği'nin 7. maddesi gereği (11.01.2011 tarih ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 344. maddesinde yer alan hükümler çerçevesinde) kira artışı göz önünde bulundurularak küçükbaş hayvan başına 30,00 TL, büyükbaş hayvan başına 300,00 TL olarak belirlenmiştir” denildi.

Gümüşhane genelindeki mera ve yaylaklarda yapılaşma ve çit çevirme gibi tecavüzler ile izinsiz otlatma yapanların tespiti için Valilik veya Kaymakamlık oluru ile il merkezinde ve ilçelerde "Mera/Yaylaklarda Kaçak Yapılaşma ve İzinsiz Otlatma Tespit Ekibi" kurulacağı ifade edilen Genel Emirde otlatma hakkı olmadığı halde otlatma yapmak, mera yaylak ve kışlak arazisini sürmek suretiyle tahrip edenler ve izinsiz inşaat yapmak suretiyle işgalde bulunanların görevlendirilen teknik ekiplerce ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personellerince tespit edileceği, mera ve yaylakların hiçbir şekilde belediye başkanları, köy muhtarları ve diğer şahıslar tarafından kiraya verilmeyeceği vurgulandı.

 

Gümüşhane HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve siranhaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.