TBB Başkanı Sağkan: Danıştay İdari Dava Daireleri, TBB’nin vatandaşlık satılmasına yönelik dava açma yetkisi yoktur kararı verdi
TBB Başkanı Sağkan: Danıştay İdari Dava Daireleri, TBB’nin vatandaşlık satılmasına yönelik dava açma yetkisi yoktur kararı verdi
Bir dizi ziyaret için memleketi Gümüşhane’ye gelen Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. Erinç Sağkan, TBB olarak parayla vatandaşlık satılmasına yönelik açtıkları davanın reddedilerek, TBB’nin dava açmaya yetkisi yoktur kararı verildiğini kamuoyuna açıkladı.
TBB Başkanı Av. Erinç Sağkan bir dizi ziyaret gerçekleştirmek için geldiği memleketi Gümüşhane’de basın mensuplarıyla bir araya gelerek gündeme dair açıklamalarda bulundu.
Başkan Sağkan, TBB olarak yabancıların Türkiye Cumhuriyeti’nden vatandaşlık satın almalarına yönelik yürütmeyi durdurma işlemi için dava açtıklarını fakat bu talebin Danıştay’dan geri döndüğünü söyledi.
Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu tarafından yapılan açıklamada, TBB’nin konuyla ilgili dava açma yetkisi bulunmadığı kararı verildiğini ifade eden Başkanı Sağkan, İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan söz konusu genelgeye sadece İçişleri Bakanlığı’nın dava açma hakkı olduğunu ileri sürerek, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu tarafından alınan kararı ilk kez kamuoyuyla paylaştı.
“İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeye sadece İçişleri Bakanlığı dava açabilirmiş”
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının parayla satıldığını belirterek bu duruma TBB olarak dava açtıklarını fakat, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu tarafından TBB’nin bu davayı açmada yetkisi olmadığı kararı alındığını dile getiren TBB Başkanı Av. Erinç Sağkan, “Şu an 400 bin dolara vatandaşlığımız satılıyor ve karşılığında da bir gayrimenkul veriyorsunuz, yani hibe edilmiyor. Parayla satın alınan bir vatandaşlık gibi çok onur kırıcı. Kabul edilemez bir konu. Çünkü bir ülkeye vatandaşlık bağıyla bağlı olmanın bizim için bazı prensipleri vardır. Hukuki bağ, tarihsel bağ, toplumsal bağ gibi. Bunları sağladıktan sonra o vatandaşlığı elde etme şansınız olur. Başka ülkeler yapıyorlar bunu para karşılığında oturma izni veriyorlar, gayrimenkul alman karşılığında ben sana 8 sene 10 sene oturma izni veririm diyor. Ama vatandaşlık bu kadar kolay verilmiyor. TBB olarak bu işleme dava açtık. Yürütmeyi durdurma talep ettik, Danıştay oy çokluğuyla reddetmişti. Konuyu üst mahkemeye taşıdık Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu TBB’un bu davayı açmakta ehliyeti yoktur dedi. Yetkimiz yokmuş bu davayı açmak için. Bu ülkenin vatandaşı olarak bu ülkede savunma temsil eden hukuk kurumu olarak bu ülkenin vatandaşlığının parayla satılmasına karşı TBB’un dava açma ehliyeti olmadığına karar verdi. Vatandaş olarak dava açamıyorsunuz, kurum olarak dava açamıyorsunuz, İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeye bir tek İçişleri Bakanlığı’nın kendisinin dava açma hakkı varmış. Kendi hayata geçirdiği genelgeye karşı kimsenin dava açma yetkisi yokmuş. Danıştay’ın koskoca İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’nda verdiği kararı bugün buradan tüm Türkiye’yle paylaşmış olalım. Sonucu ilk defa buradan paylaşıyorum” dedi.
“Cezaları arttırmakla şiddet çözülmez”
Bir gazeteci tarafından Eyüpsultan’da yabancı uyruklu bir öğrenci tarafından vurularak öldürülen okul müdürü İbrahim Oktugan olayıyla ilgili sorulan soruya cevap veren TBB Başkanı Av. Erinç Sağkan, “Cezaları arttırmakla herhangi bir konudaki şiddet vakasını çözemedik. Kaldı ki bizim cezalarımız TCK’da düzenlenen yaptırımlar oldukça ağır yaptırımlardır. Kadına yönelik şiddete yönelik de yapılmaya çalışıldı, hekimlere yönelik şiddete karşı da TCK 100’üncü maddedeki tahdidi suçlar arasına tutuklanma gerekçesi olan suçlar arasına alındı. Fakat günden güne artıyor şiddet, temelde bu bir eğitim problemi. Eğitim müfredatının başta şiddet konusu öne alınarak hazırlanmasa gerekiyor. Siz gençlerinizi buna göre yetiştirmezseniz daha sonra ceza arttırmaya çalışarak bu suçların önüne geçemezseniz. Kadına yönelik şiddet, doktora yönelik şiddet, avukata yönelik şiddet ortada. Öğretmene ilişkin şiddet son dönemde arttı. Veliden ve öğrenciden gelen şiddet vakaları gördük. Ben çözümün yasal düzenlemelerle sağlanabileceğini düşünmüyorum. Şiddet bizim genel bir sorunumuz haline geldi. Trafikte eskiden basitçe geçiştirilen tartışmalar taşlı, sopalı, silahla kavgalara dönüşür hale geldi. İnsanlar silahlarla, otomatik silahlarla dolaşır hale geldiler. Bu devlet politikasının en temele alması gereken ve baştan bir politika üretilmesi gereken bir sorun. Bu noktada öğrencinin yabancı olması üzerinde durulan bir konu. Bu konu yabancı öğrenci Türk öğrenci yaptı diye değerlendirilebilecek bir konu değil, şiddet şiddettir, kimden gelirse gelsin, kime yönelik olursa olsun karşı çıkmamız gerekir” diye konuştu.
Gümüşhane HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.