Yalçın iklim değişikliğine dikkat çekti
Gümüşhane Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜSİAD) Genel Başkanı ve İstanbul Enerji A.Ş. Genel Müdürü Dr. Yüksel Yalçın, Şiran’da düzenlenen 2.Dünü, Bugünü, Yarını Şiran sempozyumunda yaptığı sunumda dünyayı bekleyen korkunç tehlike olan iklim değişikliği konusuna dikkat çekti.
“Sürdürülebilir İklim Enerji Eylem Planı” konulu sunumunu gerçekleştiren Yalçın, Şiran ilçesi ölçeğinde de yapılabilecek olan plan hakkında tüm paydaşların bir araya gelerek biran önce bu hazırlığın yapılması gerektiğini söyledi.
Salonu dolduran katılımcılara iklim değişikliğinin etkilerini anlatan videoyu izlettirdikten sonra dünyanın 1760’lı yıllarda başlayan sanayi devriminden sonraki 200 yıl içerisinde yaşanmaz hale geldiğini ifade eden Yalçın, “Şuanda bunun emareleri çok net gözüküyor. Aşırı yağışlar, orman yangınları ve sel felaketleri gibi. Bu problemler aslında hepimize birçok notlar veriyor. Dolayısıyla bunlar için bir şeyler yapmak gerekiyor. Bunlar sadece yerel yönetimlerin, hükümetin, valiliklerin yapacakları değil topyekun herkesin mutlaka buna katkı vereceği unsurlar da var. İklim değişikliğinin bu şekilde hızlı etkisini göstermesi bir sonraki kuşaklarımız için çok ciddi yaşamsal tehlikeler içinde barındırıyor. Dolayısıyla gelecekte bir sonraki kuşakta 2050’de neler olacak, 2060’larda neler olacak dünya ve bilim insanları şu anda bunu konuşuyor. Gelecek 3 ana büyük tehlikeye işaret ediyor. Gıda krizi, su krizi ve enerji krizi. O yüzden bu konular sürdürülebilir iklim enerji eylem planının özünü oluşturuyor. İstanbul Enerji olarak 11 ilçenin, 4 ilin Sürdürülebilir İklim Enerji Eylem Planını hazırladık” dedi.
Bilgiye verilen değerin kurumları, toplumları, ülkeyi güçlendireceğini anlatan Yalçın, “Adına kültür deyip sadece tekrara bindirilen faaliyetlerle sivil toplum kuruluşu faaliyetlerini sürdürülebilir kılmak mümkün değil. Şiran’ın bu ikinci sempozyumu. Buradaki emeklerin bir çıktısı olması lazım ve bu çıktının birileri tarafından değerlendirilmesi lazım. Modern toplumlar yerel yöneticiler başta olmak üzere tüm yöneticilere bir teknik çalışma hazırlarlar. Bugün modern ve gelişmiş diye gördüğümüz Avrupa toplumunun tüm yöneticilerin elinin altında akademik tabanlı teknik alt yapısı olan gelecek projeksiyonlarını içeren teknik çalışmalar vardır. Sürdürülebilir kentleşme, sürdürülebilir şehirleşme, sürdürülebilir iklim enerji eylem planlarının hepsi bu sivil toplantı kuruluşlarının çalışmalarında yer alıyor. Bunları değerli kılmak çok önemli. Sadece kendi yerelimiz değil dünya büyük riskler altında. Kelkit Köse ve Şiran vadisi havaalanının gelmesiyle birlikte iki önemli fırsatı barındırıyor. Birincisi bu vadi çok planlanırsa alternatif bir yaşam alanı olur. Konutlarla yığılmış bir kent değil bacasız sanayi ağırlıklı olmak üzere kendi ekonomisini üreten bir üçlü ilçe seviyesinde düşünüyor olmak çok daha sağlıklı olacaktır” ifadelerini kullandı.